SUSISIEKITE SU MUMIS

Lietuvos Regioninių Atliekų Tvarkymo Centrų Asociacija
El. p.: lratca10@gmail.com
Tel.: +370 41 520002

NAUJIENOS

„Džiaugsmo dalybose“ pasidalinta džiaugsmu, kuriant švarią aplinką

Džiaugsmo galima atrasti visur: žmonių širdyse, namuose ir net ... atliekų konteineryje. Juk jame atsiduria daiktai, kuriuos žmonės sukūrė, jais naudojosi, leido jiems būti savo gyvenimo dalimi, kuri, deja, tapo nebereikalinga. Kaip jaučiasi konteineryje atsidūrę mūsų daiktai?

Atsakymai į šį klausimą – naujoje Aldonos Zinkevičiūtės pasakų knygoje „Kontis ir Tvarkius“, kuri buvo pristatyta Mažosios Lietuvos kultūros sostinės Paežerių (Vilkaviškio r.) dvaro sodyboje vykstančiose „Džiaugsmo dalybų“ valandėlėse.

Jų sumanytoja ir iniciatorė Raimonda Kurauskienė knygos autorę žurnalistę A. Zinkevičiūtę, Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacijos prezidentą Algirdą Reipą ir Marijampolės regioninio atliekų tvarkymo centro Klientų aptarnavimo skyriaus vadovą Saulių Šimonėlį pakvietė pasikalbėti apie švarią aplinką ir džiaugsmą, kurį teikia tokios aplinkos kūrimas.

Labai aktyvūs pokalbio dalyviai buvo ir į „Džiaugsmo dalybų“ valandėlę atskubėję vaikai. Jie ne tik turėjo klausimų knygos „Kontis ir Tvarkius“ autorei A. Zinkevičiūtei, bet ir žinojo atsakymus į jiems pateiktus klausimus, kaip elgtis su atliekomis, kad jos nekeltų rūpesčių, bet ir, teisingai tvarkomos, teiktų džiaugsmą.

Visi teisingai atsakiusieji dovanų gavo šios vasaros pradžioje  išleistą pasakų knygą „Kontis ir Tvarkius“, kurios leidybą rėmė Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacija, šiemet mininti savo įkūrimo 15-ąsias metines.

„Kalbėti apie atliekų tvarkymą reikia taip, kad žodžiai paliestų žmonių emocijas, o jos diktuotų teisingus veiksmus“, - įsitikinęs Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacijos prezidentas A. Reipas. Anot jo, knygoje „Kontis ir Tvarkius“ kalbama būtent tokia – vaikams suprantama ir įtaigia kalba, perkeliant juos į fantazijos pasaulį, kuriame gyvena ir kalba mūsų išmesti daiktai.

Pasakų knygą apie išmestų daiktų gyvenimą, jų jausmus sukūrusi A. Zinkevičiūtė prisipažino, jog išleidusi šią knygą sulaukė patarimo niekada nerašyti meilės romanų. „Meilės romanus gali rašyti daugelis, o pasakas apie atliekas parašei tik tu“, - prisiminė ji draugės pasakymą.

Tačiau autorė patikino, kad „Kontis ir Tvarkius“ anaiptol nėra knyga apie atliekas. Ji, kaip ir absoliuti dauguma knygų, apie žmones ir jų santykius. Šįkart – apie jų santykius su savo daiktais.

„Niekas nenori būti išmestas“. „Suaugę žmonės dažnai klysta. Ir retai prisipažįsta klydę. Ir dar jie dažnai nori, kad vaikai  neklystų. Bet tai neįmanoma,  nes visi klysta.  Tik vaikai mažiau, nes jie maži“.  „Man atrodo, kad visi maži nori būti dideliais, o dideli nori pabūti mažais. Todėl visi ir svajoja apie tai, ko tuo metu neturi. Kai viską turi, nėra apie ką svajoti“. „Kai labai noriu pykti, aš nusišypsau.  Ir pamirštu pyktį, o pyktis pamiršta mane. Be pykčio gyventi smagiau. Pabandyk – pats pamatysi.“

Tokias citatas iš knygos „Kontis ir Tvarkius“ skaitė į „Džiaugsmo dalybų“ valandėlę Paežerių dvaro sodyboje susirinkę vaikai.

Marijampolės regioninio atliekų tvarkymo centro Klientų aptarnavimo skyriaus vadovas S. Šimonėlis papasakojo, ką daro Marijampolės regioninio atliekų tvarkymo centras, kad aplinka būtų švaresnė ir teiktų daugiau džiaugsmo, o A. Reipas džiaugsmo suteikė ir savo atliekamomis dainomis, kurias lydėjo gitaros garsai, o greitai išmoktus žodžius kartu dainavo visa salė.