SUSISIEKITE SU MUMIS

Lietuvos Regioninių Atliekų Tvarkymo Centrų Asociacija
El. p.: lratca10@gmail.com
Tel.: +370 41 520002

NAUJIENOS

Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacijai toliau vadovaus Algirdas Reipas

Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacijos (LRATCA) prezidentu dar vienai kadencijai išrinktas Algirdas Reipas, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius. Jis asociacijai vadovaus trečią kadenciją iš eilės.

Prezidento pavaduotoja naujai dviejų metų kadencijai tapo Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro direktorė Jolita Šalkauskienė. Asociacija vienija visus dešimt Lietuvoje veikiančių regioninių atliekų tvarkymo centrų.

„Svarbiausias mūsų tikslas – stiprinti asociacijos veiklą ir autoritetą, ieškoti efektyvių veikimo būdų ir siekti bendradarbiavimo su visomis institucijomis“, - sakė asociacijos susirinkime jos prezidentu vienbalsiai perrinktas A. Reipas.

Ekonominiai ir finansiniai regioninių atliekų tvarkymo centrų veiklos duomenys rodo, kad šios įmonės auga ir stiprėja, gerėja jų finansinė padėtis, galimybės investuoti į atliekų tvarkymo sistemas, pritraukti lėšų taikant įvairiausius finansinius instrumentus.

Nors, LRATCA vadovo vertinimu, situacija šalies atliekų tvarkymo sistemoje šiuo metu yra sudėtinga. Kyla labai daug ginčų dėl pačios sistemos plėtros, nerandama bendro sutarimo, ar tikslinga atliekas deginti, labai prieštaringai vertinama mechaninio biologinio apdorojimo įrenginių veikla.    

Pastaruoju metu itin paaštrėjo problemos pakuočių tvarkymo srityje, kuri visuomet buvo viena sudėtingiausių atliekų tvarkymo sistemos grandžių. Situaciją dar labiau komplikuoja vis didėjantis gamintojų importuotojų nepasitikėjimas pakuočių atliekų tvarkymo organizacijomis, kurios finansiškai nepajėgios užtikrinti sklandaus pakuočių atliekų sistemos funkcionavimo.  

„Tam tikra prasme byrant atliekų tvarkymo sistemai, regioniniai atliekų tvarkymo centrai šioje situacijoje turi tapti ir išlikti šios sistemos išgyvavimo garantu ir užtikrinti, kad komunalinės atliekos bus nepertraukiamai tvarkomos, pasitelkiant visus įmanomus išteklius“, - kalbėjo A. Reipas.

Anot jo, žmogui nėra svarbu, kur prasideda ir baigiasi vienos ar kitos organizacijos atsakomybė. Jam svarbu, kad būtų teikiama paslauga ir atliekos tinkamai tvarkomos.

„Regioniniai atliekų tvarkymo centrai įrodė, kad jie sugeba susitelkti ir išlikti stiprūs. Žmonės iš mūsų tikisi, kad atliekų tvarkymo sistema veiks. Mes privalome stabiliai dirbti ir pateisinti šį žmonių pasitikėjimą. Tokia šiuo metu yra RATC‘ų funkcija ir vizija“, - sakė LRATCA prezidentas A. Reipas.