SUSISIEKITE SU MUMIS

Lietuvos Regioninių Atliekų Tvarkymo Centrų Asociacija
El. p.: lratca10@gmail.com
Tel.: +370 41 520002

Archyvas

Plungės r.įvyko skubus pasitarimas

 

Š.m. gegužės 12 d., šeštadienį, asociacijai padedant Telšių regioniniame sąvartyne Jarubaičių kaime, Plungės r. įvyko skubus pasitarimas dėl susidariusios ekstremalios situacijos pasklidus nemaloniems kvapams.
Susipažinti su susidariusia situacija ir ieškoti būdų kaip išspręsti problemą atvyko dr. Rimantas Budrys, Aplinkos vadybos ir audito instituto direktorius, Inžinerinės ekologijos asociacijos prezidentas, R. Budrys, V. Giržadas, G. Deveikis. Apie problemas atvykusiems papasakojo RATC`o direktorius R. Adomaitis bei regioninio sąvartyno vadovas A. Krasauskas.
Įvertinus situaciją pirminę išvadą pateikė dr. Rimantas Budrys; dėl įvairių bakterijų (pagrinde patogeninių) suaktyvėjimo atšilus orams atsirado nemalonus kvapas, kurį galima pašalinti naudojant specialiąsias priemones - probiotikus. Profesorius pabrėžė, jog kvapų problemą reikia spręsti kompleksiškai. Nemalonūs kvapai susidaro įvairių biologinių cheminių procesų pasekoje sąvartyno kaupe. Iš sąvartyno išsiskiriančiame filtrate gausu ištirpusių smirdinčių dujų, tokių kaip sieros vandenilis ir t.t., kitų lakių organinių junginių.
R. Budrio nuomone panašios problemos gali kilti bet kuriame kitame sąvartyne. Centrai turi tam ruoštis ir atlikti prevencines priemones.
Jarubaičių sąvartyne buvo paiimta keli mėginiai ir išvežti tyrimams į laboratoriją Vilniuje.